Matkamuksu Logo

Kassalle
  • Etusivu
  • Lapsiperhe matkustaa
  • Perheloma
Tukholma lapsiperheille
Perheloma

Tukholma tarjoaa monenlaista mukavaa tekemistä lapsiperheille. Tunnetuimmat kohteet ovat tietenkin Skansen, Gröna Lund, Junibacken ja Vasa-museo, mutta näiden lisäksikin kaupungissa on paljon tekemistä lomaileville lapsiperheille. Olemme koonneet listan 25:stä lapsiperheille suositellusta paikasta Tukholmassa, sekä mainitsemme lapsille suunnattuja aktiviteetteja Tukholman suosituimmissa turistikohteissa.



Mukavaa tekemistä lapsille Djurgårdenissa


Skansen: Tämä ulkoilmamuseo ja eläintarha on yksi Tukholman suosituimmista nähtävyyksistä, vetäen vuonna 2019 puoleensa jopa 1,4 miljoonaa kävijää. Eläinten ja kauniiden vanhojen talojen lisäksi paikan päällä on monia lapsiystävällisiä nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, kuten Lilla-Skansen, lasten sirkuskoulu, poniratsastusta, autorata, Lilla Karusellen, Lek från förr (entisajan leikit) ja Barnens Allsång (lasten yhteislaulu).

Skansen-akvaario: Skansen-Akvaario kutsuu itseään ”maailman erilaisimmaksi akvaarioksi”, jossa näytillä ei ole ainoastaan kaloja, vaan myös krokotiilejä, apinoita, liskoja ja hämähäkkejä. Joihinkin eläimiin on myös mahdollista tutustua tarkemmin ”silitys- ja halausnurkassa”.

Junibacken: Satuteemainen lapsikulttuuritalo, joka tarjoaa kaikenikäisille lapsille sopivia näyttelyitä, teatteria, laulua ja musiikkia.

Gröna Lund: Klassinen huvipuisto veden äärellä. Klassisten laitteiden kuten vuoristoratojen, vapaa pudotusten ja ketjukarusellien (120 metriä maapinnan yläpuolella!) lisäksi tarjolla on karuselleja myös nuoremmille lapsille, sekä ”Lilla området” perheen pienimmille. Huomioittehan, että turvallisuussyistä osassa laitteissa on minimipituusvaatimukset.




Vasa-museo: Ruotsin vierailluin museo, jossa käy vuosittain 1,5 miljoonaa kävijää. Museon teemana on kuninkaallinen laiva Vasa, joka upposi vuonna 1621 ja nostettiin merenpohjasta vuonna 1961. Koko laivaa voi katsastella kerrostasoilta, aina kölistä yläkannelle. Joka kerrostasolla on näyttelyitä, jotka kertovat elämästä aluksella ja kuinka alus rakennettiin, haaksirikkoutui ja nostettiin merenpohjasta. Erityisesti lapsille suunnattua toimintaa ovat perhenäytökset ja lapsiystävällinen ”Vasagrisen”-elokuva.

Nordiska museet: Kulttuurihistoriallinen museo, jonka tehtävänä on ”tuoda takaisin muistoja elämästä ja työstä aina 1500-luvulta nykypäivään”. Lapsille on tarjolla ”Lekstugan” jossa lapset voivat leikkiä ja eläytyä 1890-lukuun, ”Tidsvalvet” jossa he voivat tutkia ruotsalaisten lasten historiaa viimeisen 150 vuoden aikana ja ”Familjespår” jossa lapset (ja aikuiset) seuraavat johtolankoja ja ratkaisevat mysteerejä museossa.

Viikinkimuseo: Museo sisältäen näyttelyitä viikingeistä elokuvien, esineiden ja viikinkien aikaisten ympäristöjen muodossa. Viikonloppuisin ja loma-aikoihin museo tarjoaa erityisiä näytöksiä lapsille. Mahdollista on myös kokeilla viikinkikypärää ja -miekkaa sekä osallistua matkalle läpi viikinkiympäristöjen.




Mukavaa tekemistä lapsille Tukholman keskustassa

Tekniikan museo (Gärdet): Ruotsin suurin tekniikan museo, joka sisältää interaktiivisia näyttelyitä liittyen teemaan ”Tutki ja keksi kuinka kaikki kuuluu yhteen”, esitellen kaikkea alan varhaisvaiheista tulevaisuuden näkymiin. Yli puolet tekniikan museon kävijöistä on lapsia.

Lasten huone/Rum för barn (Sergelin tori): Ihan Tukholman keskustassa sijaitsee 0–9-vuotiaille lapsille suunnattu kirjasto, josta löytyy sohvia ja oleskelunurkkia sekä isoille että pienille lukijoille.

Ruotsin luonnonhistoriallinen museo (Frescativägen 40): Suuri luonnontieteisiin perustuva museo, jossa on sekä pysyviä että väliaikaisia näyttelyitä. Täällä lapset voivat nähdä dinosaurusten luurankoja, kokea Arktiksen ja Antarktiksen, sekä nähdä ja koskea aarteita maapallon ytimestä, kuten meteoriitteja ja mineraaleja, ja paljon, paljon muuta. Lauantaisin ja sunnuntaisin lapset voivat tulla Dino-Doriksen mukaan lapsille tarkoitettuun dinosaurusnäytökseen. Nuoremmat lapset (4–6-vuotiaat) voivat osallistua Sogsmullenin mysteerinratkontaan. Myös askartelua on tarjolla halukkaille lapsille.

Cosmonova (Frescativägen 40): Samassa rakennuksessa kuin luonnonhistoriallinen museo sijaitseva elokuvateatteri, jossa näytetään elokuvia maailman suurimmassa elokuvaformaatissa, kattokupolissa, jonka valkokangas on pinta-alaltaan 760 metriä. Täältä löytyy elokuvia niin aikuisille kuin lapsillekin, ja Cosmonova kuvailee elokuvatarjontaansa seuraavasti: ”Tarjontamme yhdistelee tietoa ja viihdettä, ottaen sinut mukaan sinne minne muuten kenties löytäisit vain mielikuvituksen avulla.”

Tukholman Toy Museum (Skeppsholmen): Pohjois-Euroopan suurin lelumuseo, jonka kokoelmiin kuuluu yli 40 000 esinettä, joista vanhimmat ovat nukkeja 1400-luvulta. Lelujen lisäksi näytillä on vanhoja ja ainutlaatuisia sarjakuvia.

Tukholman Spelmuseum (Markvardsgatan 2): Täältä löytyy iso kokoelma vanhoja tv-pelejä, tietokonepelejä ja pelikoneita. Museon tavoitteena on ”tuoda esille pelihistoriaa tavalla, joka tavoittaa kaikki iästä, lähtökohdasta tai kokemuksesta huolimatta”. Museossa voi kokeilla pelata erilaisia vanhoja ja uudempia pelejä.




Tukholman kuninkaanlinna (Vanha kaupunki): Täällä voit vierailla linnan paraatihuoneistoissa ja nähdä kuninkaalliset kruunut linnan aarrekammiossa. Lokakuusta huhtikuuhun tarjotaan erityisiä perhevierailuja linnaan, jolloin voi nähdä mm. kellariholvin, missä tulipalossa tuhoutuneen Tre Kronor -linnan rauniot ovat yhä näkyvillä. Kaikkina aukioloaikoina tarjotaan erästä lapsitoimintaa, jossa lasten tulee löytää villejä eläimiä, joita näkyy linnan seinillä, katolla sekä huoneistojen esineissä ja huonekaluissa. Jahtiin kuuluvan kuvakartan voi noutaa lipunmyyntipisteestä.

Livrustkammaren (Tukholman kuninkaanlinna/Vanha kaupunki): Museo, joka kuvastaa Ruotsin historiaa Kustaa Vaasan ajalta nykypäivään. Näytillä on muun muassa kuninkaallisia asusteita ja aseita kautta aikojen, sekä vaunuja, joita Ruotsin kuninkaalliset perheet ovat käyttäneet. Museossa on ”leikki- ja oppimishuone”, ja perhettä rohkaistaan ”seuraamaan Linnanhiirtä jännittävälle kierrokselle läpi museon”. Linnanhiiri (Slottsmusen) on linnan kellarissa vuosisatoja asustellut hiiri, jolla on takuulla monia salaisuuksia kerrottavanaan…

Vahdinvaihto (Tukholman kuninkaanlinna/ Vanha kaupunki): Vartijaparaati, joka voi tapahtua joko ratsain tai jalkaisin, alkaa armeijanmuseolta (Riddargatan 13) ja suuntaa läpi Tukholman keskustan saapuakseen kuninkaanlinnalle vartijanvaihtoon klo 12.15 (sunnuntaisin klo 13.15). Vahdinvaihto tapahtuu linnan sisäpihalla ja kestää noin 40 minuuttia.

Perhostalo ja Haga Ocean (Haga): Perhostalo kutsuu itseään ”Tukholman trooppiseksi sademetsäksi”, jossa voi kierrellä isossa trooppisessa kasvihuoneessa, jossa lentelee vapaasti noin 700 perhosta maailman trooppisilta alueilta. Perhostalon ohesta löytyy trooppinen akvaario Haga Ocean. Haga Oceanista löytyy 30 metrin pituinen, 1,2 miljoonaa litraa vettä sisältävä akvaario, jossa voi ihastella tiikerihaikaloja ja värikkäitä riuttakaloja. Paikan päältä löytyy myös muita akvaarioita, jotka näyttävät miltä elämä voi näyttää riutalla 7–8 metrin syvyydessä. Joka päivä klo 13 voi olla mukana seuraamassa koikarppien ruokintaa.




Venekiertueet: Tukholmassa on useita toimijoita, joiden tarjoamat venekiertueet lähtevät linnan tai Kuninkaallisen Oopperan viereltä. Kiertueiden joukossa ovat ”klassinen” kiertue, ”siltojen Tukholma” ja useita kiertueita Tukholman lähisaarten lomassa. Tarjolla on myös ”Hop-on Hop-off” kiertueita, joissa voi päivän mittaan nousta veneeseen ja veneistä pois haluamansa mukaan.

Saaristoveneet: Tukholmassa on tarjolla monenlaisia vanhoja ja uusia saaristoveneitä, joilla voi veneillä useisiin kohteisiin Tukholman saaristossa.

Bounce trampoliinipuisto (Kungens Kurva): Sisätilakeskus sisältäen trampoliineja, seikkailuratoja, kiipeilyä, parkourpuiston ja kielekehyppyä (cliff-jump).

Sthlm Skatepark (Mårtensdal): Kahdesta hallista koostuva skeittikeskus, sisältäen katutasoja, erilaisia ramppeja ja skeittialtaita. Sthlm Skatepark on tarkoitettu sekä aloittaville että kokeneemmille skeittaajille.

Exploria (Botkyrka): Exploria kutsuu itseään ”Euroopan suurimmaksi hupikeskukseksi”, pinta-alaltaan 20 000 neliömetriä ja sisältäen muun muassa leikkimaan, trampoliinipuiston, dinosaurusmuseon, mikroautoradan, keilahallin, laser-areenan, arkadipelejä, simulaattoreja sekä liikenne- ja palokoulun.






Read more
Göteborg lapsiperheile
Perheloma

Göteborgista löytyy paljon mukavaa tekemistä lapsiperheille. Kenties tunnetuimmat nähtävyydet ovat Liseberg, Universeum-tiedemuseo ja Maritiman, mutta näiden lisäksikin Ruotsin toisiksi suurimmasta kaupungista löytyy runsaasti tekemistä. Voitte vaikkapa vierailla Alfons Åbergin Kulttuuritalolla, leikkiä ja temmeltää Slottskogen-puistossa tai kokeilla lentämistä lentosimulaattorilla Aeroseumissa.



Liseberg: Göteborgin klassikkohuvipuisto karuselleineen ja nähtävyyksineen tuo hupia niin pienille kuin isoillekin lapsille (sekä aikuisillekin). Isommille lapsille on tarjolla laitteita kuten vuoristoradat ”Balder”, ”Valkyria” ja ”Flumride”, vauhtia ja korkeutta mm. laitteissa ”Aerospin”, ”AtmosFear” ja ”Loke”. Pienemmille lapsille on tarjolla Kaninlandet (Pupumaa) ja sen lapsiystävälliset karusellit ”Kaninresan”, ”Skepp o’skoj” ja ”Tuta och kör” sekä leikkipuistot ”Barnen Paradis” ja ”Bushållsplatsen” joissa lapset voivat kiipeillä, keinua ja temmeltää. Huomioittehan, että osassa laitteissa on minimipituusvaatimukset.

Universeum-tiedemuseo: Tämä on tiedekeskus, jossa voi muun muassa kulkea huojuvilla riippusilloilla 25 metriä ilmassa sisätiloihin perustetun trooppisen sademetsän yläpuolella. Täältä löytyy lintuja, perhosia, apinoita, sammakoita ja jopa laiskiaisia. Universeumista löytyy myös ”Reptilariet”-matelijatalo, jossa on näytillä käärmeitä ja muita matelijoita. ”Akvariehallen”-tilasta löytyy akvaario (yhteensä 3 miljoonaa litraa vettä) jossa on erilaisia kaloja, haikaloja ja rauskuja. Universeumissa lapsilla on mahdollisuus tehdä tieteellisiä ja kemiallisia kokeita, havaita teknologian mahdollisuuksia sekä lähteä avaruusmatkalle.

Maritiman: Göteborgin keskustassa sijaitseva laivamuseo, jossa voi kiivetä hävittäjän kannelle ja kavuta sukellusveneen sisuksiin, sekä vierailla muiden alusten kuten majakkalaivan, rahtilaivan ja proomun luona. Paikan päällä on näyttelyitä kaikesta mikä liittyy aluksiin ja merenkäyntiin. ”Timin merilaboratoriossa” voi osallistua yhteentoista asemaan ja oppia merestä, elämästä merellä ja meriympäristöstä. Tarkkaavaiset vieraat voivat kohdata museossa Virvelinan, joka on erikoisopas lapsille, jonka seurassa lapset pääsevät kiertueelle museossa (etenkin sukellusveneeseen).





Alfons Åbergin Kulttuuritalo: Kuvailee itseään ”luovaksi kulttuuritaloksi kaikille lapsille ja aikuisille”. Kulttuuritalo perustuu Gunilla Bergströmin Alfons Åberg-kirjoihin (Suomessa tunnettu myös nimellä Mikko Mallikas). Täällä lapset voivat leikkiä, kiivetä, liukua liukumäkiä, temmeltää ja askarrella Mikko Mallikas-kirjoista tutuissa ympäristöissä. Joka päivä tarjolla on omaa ohjelmaa, mm. lapsiteatteria ja elokuvanäytöksiä.

Slottskogen-puisto: Yksi Göteborgin vanhimmista, suurimmista ja suosituimmista puistoista, jossa on runsaasti tilaa temmeltelylle ja piknikeille. Puistossa on myös yksi Ruotsin vanhimmista eläintarhoista (ilmainen sisäänpääsy), jossa erikoistutaan kesyihin ja villeihin pohjoismaisiin eläimiin. Täällä voi seurata kirjohylkeiden, pingviinien, hirvien ja metsäpeurojen ruokintaa.

Leikkipuisto Plikta: Tämä ”retkeilyleikkipuisto” sijaitsee Slottskogenissa, ja sitä on kuvailtu yhdeksi Göteborgin suurimmiksi leikkipuistoiksi, joka on varustettu elämyksellisillä leikkikaluilla sekä piknik-, treeni- ja grillipaikoilla. Paikan päällä on lisäksi ulkoilmakuntosali, petankkirata, pingispöytiä ja shakkilautoja. Leikkipuistossa on henkilökuntaa, jotka vuokraavat pyöriä, pelejä ja leikkikaluja sekä järjestävät toimintaa 6–16-vuotiaille lapsille. Kokeile myös ”avojalkapolkua”, 300 metrin pituista polkua, jossa kengät otetaan pois ja jalkojen annetaan tunnustella erilaisia maamateriaaleja.

Stinsen Sightseeing (Göteborgin keskusta): Pienoisjuna, joka kiertelee Göteborgin keskustan, Hagan kaupunginosan ja Vasakaupungin nähtävyyksien välillä. Kierros alkaa Kustaa Aadolfin torilta ja kestää noin 35 minuuttia.

Stinsen Sightseeing (Slottskogen): Pienoisjuna. joka kiertää Slottskogenin nähtävyyksien välillä, ohittaen mm. pingviinit ja hyljelammen. Kierros alkaa Plikta-leikkipuistolta ja kestää noin 15–20 minuuttia.

Paddan: Tarjoaa kiertueveneitä, joiden kannelta voi kokea Göteborgin kaupungin kanaaleilta ja veden päältä päin. Veneet lähtevät Kungsportsplatsen-torilta ja kiertue kestää noin 50 minuuttia.





Uusi Älvsborgin linnoitus: Götajoen suulla sijaitseva linnoitus, jonka rakentaminen alkoi vuonna 1653. Kiertele linnoitusta ja anna lasten hyppiä ja loikkia muurien, kukkuloiden ja kivien päällä (mutta varokaa jyrkkiä kielekkeitä). Linnoituksella järjestetään dramatisoituja kiertueita, joissa oppaat pukeutuvat keskiaikaisiin vaatteisiin. Laivat linnoitukseen lähtevät Lilla Bommen-satamasta.

Merimuseo Akvariet: (Avautuu syksyllä 2021) Museo, jonka näyttelyiden aiheena ovat meri, merenkäynti ja kalastus. Täällä tulee olemaan maanalainen akvaario, jossa pyritään jäljittelemään luonnollisia ekosysteemejä, kuten koralliriuttoja ja merilevämetsiä.

Göteborgin kaupunginmuseo: Museo, jossa näytetään, millaista elämä Göteborgissa oli menneinä aikoina ja esitellään kaupungin historiaa. Perheen pienemmille on tarjolla ”Lasten museo”, jossa on kiipeilyseinä, liukumäki, tunneleita, pehmeitä palikoita rakentamiseen ja pieni raitiovaunu. (Ilmainen sisäänpääsy 25 ikävuoteen asti.)

Göteborgin luonnonhistoriallinen museo: Museo, jossa on näytillä kokoelmia eläimistä ja luonnosta, mm. luurankoja ja täytettyjä eläimiä, kuten dinosauruksia, valaita, norsuja, krokotiilejä, lintuja ja paljon muuta. Museo on jaettu useisiin eri saleihin, joihin kuluvat mm. nisäkässali, valassali, kala-, matelija- ja lintugalleria.

Familjefoajé Göteborgin oopperassa: Joinakin viikonloppuina lapset voivat olla mukana tanssimassa, laulamassa, kuuntelemassa ja askartelemassa Göteborgin oopperassa. Täällä 6–9-vuotiaat lapset saavat olla mukana lauluharjoituksissa Oopperan lapsikuoron kanssa. Pienemmille lapsille (2–6-vuotiaat) tarjotaan satuja, tanssia ja leikkiä, sekä tanssikoulu vauvoille.

Aeroseum: Lentoelämyskeskus Göteborgista pohjoiseen (Sävessä). Aeroseum, jossa näytetään lennon historiaa ja kehitystä, sijaitsee entisen Götan lennoston vuoren sisäisessä lentokonehallissa. Sen lisäksi, että vierailijat saavat nähdä lentokoneita, helikoptereita ja muita lentäviä koneita, Aeroseumissa on mahdollisuus rakentaa, ennallistaa ja lentää virtuaalisesti lentosimulaattorien avulla. Aeroseum omistaa myös Ruotsin suurimman kokoelman miniatyyrimalleja.




T
rädgårdsföreningen leikkipuisto: Trädgårdsföreningen-puistossa sijaitsee mahtava leikkipuisto, jota on kuvailtu paikaksi, jossa ”taika kohtaa vehreän puiston, jossa kaikki voivat löytää oman pikku nurkkansa joen, liukumäkien, bambupuiden ja mutkittelevien sorateiden keskuudesta.”

Färjenäsparkenin leikkipuisto (Hisingen): Iso, vuorokauden ympäri valaistu leikkipuisto Hisingenissä juuri veden äärellä. Leikkipuiston lisäksi paikan päältä löytyy tekonurminen jalkapallokenttä, skeittipuisto, street basket-kenttä ja ulkoilmakuntosali.

Bounce Göteborg: Sisätilakeskus, joka sisältää trampoliineja, seikkailuratoja, kiipeilyä, parkouria ja kielekehyppyä (cliff-jump).

Klätterdomen: Iso kiipeilykeskus, joka tarjoaa kiipeilyseiniä ja -ratoja sekä aloittaville että kokeneemmille kiipeilijöille. Kokeile kiipeilyä itsenäisesti tai ohjaajan avustuksella!

Elokuvakaupunki Bergakungen: Iso elokuvateatteri, jossa näytetään elokuvia eri valkokankailla mm. IMAX-formaatissa.






Read more
Kööpenhamina lapsiperheille
Perheloma

Kööpenhamina on lapsiystävällinen kaupunki (tai kylä kuten tanskaksi sanotaan), jossa on tarjolla paljon hauskaa toimintaa lapsiperheille! Kenties tunnetuimmat nähtävyydet ovat Tivoli, Kööpenhaminan eläintarha, Sininen Planeetta ja Experimentarium, mutta tarjolla on myös monia ”tavallisia” museoita, joissa on lapsille suunnattua toimintaa mieluisan elämyksen takaamiseksi koko perheelle.



Kööpenhaminan eläintarha: Yksi Tanskan suurimmista turistikohteista, jossa käy vuosittain noin 1,2 miljoona kävijää. Täällä voi nähdä eläimiä kaikista maailmankolkista, joka päivällä on uutta ohjelmaa ja kävijöillä on mahdollisuus mm. eläinten ruokkimiseen. Lapsille suunnatussa ”Lasten Eläintarhassa” lapset voivat silittää vuohia ja muita pohjoismaisia kotieläimiä. Kööpenhaminan eläintarha järjestää jopa ns. Eläintarhaleirin, jossa lapset voivat osallistua päivänmittaiseen, 6-tuntia kestävään leiriin, jossa he saavat olla mukana eläinten ruokinnassa ja hoitamisessa, oppien samalla lisää eläimistä.

Sininen Planeetta (Kastrup): Tämä on Pohjois-Euroopan suurin akvaario (yhteensä 7 miljoonaa litraa vettä) jossa pääsee näkemään trooppisia kaloja, kuten pääakvaariossa näytillä olevia erityyppisiä haikaloja ja rauskuja. Akvaario järjestää erikoisnäytöksiä lapsille, ja paikan päällä on ”kosketusallas” jossa valvonnan alla lapset voivat tunnustella erilaisia mereneläviä.

Tivoli: Klassinen vuonna 1843 perustettu huvipuisto, josta löytyy hupia niin pienille kuin vähän isommillekin lapsille. Vuoristoratojen, karusellien, vapaapudotustornien ja vastaavien laitteiden lisäksi Tivolissa on tarjolla esityksiä sekä lapsille että aikuisille. Huomaattehan, että osa laitteista vaatii minimipituuden kyytiin pääsemiseksi.

Experimentarium (Tuborg): Tämä ”Koko Tanskan tiedekeskuksena” tunnettu nähtävyys on nimensä mukaisesti tiedekeskus, jossa sekä lapset että aikuiset voivat osallistua erilaisiin kokeisiin, muun muassa luoda niin ison saippuakuplan, että sen sisään mahtuu itsekin! Paikan päällä on myös puuhasteluosasto, jossa kaikki voivat leikellä, liitellä ja piirrellä sydämensä kyllyydestä (runsaasti tarjolla olevat materiaalit sisältyvät sisäänpääsyhintaan).


 

Dyrehavsbakken (Klampenborg): Tuttavallisemmin ”Bakken”, tämä huvipuisto sijaitsee pohjois-Kööpenhaminassa ja tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn. Huvipuistossa on 35 erilaista laitetta, joista tunnetuin on vuodelta 1932 peräisin oleva puuvuoristorata. Pienen pinta-alansa takia puisto on tiiviisti rakennettu ja kohteet ovat vain lyhyen matkan päässä toisistaan. Täältä löytyy karuselleja niin pienille kuin isoillekin lapsille!

Tanskan kansallismuseo: Kulttuurihistoriallinen museo, jossa esitellään sekä tanskalaista että ulkomaista kulttuuria. Museossa on myös ”Lasten Museo” eli sisätiloissa sijaitseva leikkipaikka, jossa lapset (ja aikuiset) voivat leikkiä historian teemoissa. Täällä koko perhe pääsee viikinkilaivan matkaan, astuu 1930-luvun luokkahuoneeseen ja saa tilaisuuden valmistaa ruokaa keskiaikaiskeittiössä – lyhyesti sanottuna museo rohkaisee lapsia päästämään mielikuvituksensa valloilleen ja ”touch everything in sight!” Museossa on jopa ns. ”tylsyysnappeja” levitettynä ympäri näytöksiä. Anna lasten painaa niitä ja katso mitä tapahtuu…

Frilandsmuseet (Lyngby): Yksi suurimmista ja vanhimmista (perustettu vuonna 1897) ulkoilmamuseoista maailmassa, jossa voi vaellella eri aikakausien (1650– 1950) rakennusten ja ympäristöjen välillä. Vapaaehtoisten tekemiä käsitöitä voi ihailla osassa taloja. Vierailunkohteina on jopa 25 eri puutarhaa, ja niityillä ja laitumilla käyskentelee hevosia, lehmiä, possuja ja muita pohjoismaisia kotieläimiä.

Tycho Brahe Planetaario: Astronomiamuseo, jossa kävijät oppivat mm. tähdistä, planeetoista sekä elämästä astronauttina. Planetaariossa on vuorovaikutteisia näyttelyitä ja elokuvanäytöksiä, jotka antavat lisää tietoa Linnunradasta ja universumistamme. ”Teatterihuoneessa” on 1000 neliömetrin suuruinen valkokangas, jossa elokuvia näytetään IMAX-muodossa kattokupoliin heijastettuna. Siellä voi muun muassa tulla mukaan matkalle tähtien ja planeettojen keskelle fantastisen avaruusaluksen kyydissä. Planetaarion ohjelmasta voi joka päivä valita itselleen kiinnostavia näytöksiä (elokuvien ikäraja on 3 vuotta).



Tanskan kansallisgalleria: Taidegalleria kokoaa ja tuo näytille tanskalaista ja kansainvälistä taidetta aina 1300-luvulta alkaen. Galleriassa on myös ”Lasten työpaja”, jossa lapset saavat luoda omaa taidetta käyttäen erilaisia materiaaleja ja tekniikoita, tarvittaessa tietotaitoisen henkilökunnan avustamana. Museon ”Tegnesalen” eli piirtäjänsali tarjoaa mahdollisuuden näytillä olevien patsaiden luonnostelemiseen paperille. Sisäänpääsy ilmaista alle 18-vuotiaille.

Luonnontieteellinen museo: Maapallon evoluutiota aina esihistorialliselta ajalta lähtien esittelevä museo. Näytillä on eri aikakausilta, lukuun ottaen dinosaurusten aikakaudelta, peräisin olevia täytettyjä eläimiä, luurankoja ja fossiileja. Pysyvässä näytöksessä nimeltä ”Tanskan eläinmaailma läpi 20 000 vuoden” pääsee aikamatkalle viime jääkaudelta nykypäivään asti.

GoBoat Kööpenhamina: Koe Kööpenhamina veden äärestä hiljaisella sähköveneellä. Olet itse laivan kapteeni (yli 18-vuotiaille) ja voit vuokrata veneen (enintään 8 henkeä) 1–3 tunnin ajaksi. Laiva toimii uusiutuvalla sähköllä, joka on tuotettu aurinko-, tuuli- tai vesivoimalla.

Retki kanavaveneillä: Näe Kööpenhamina mereltä päin. Veneretkiä tarjoavat monet yritykset, ja tarjolla on monenlaisia reittejä, kaikkea Kööpenhaminan vanhan kaupungin ja sykähdyttävien veden lähelle rakennettujen modernien alueiden välillä. Veneretket lähtevät Nyhavnista ja Strøgetin lähellä olevan Holmenin kirkon laiturilta.

Bounce Inc: Sisätilakeskus, jossa on tarjolla trampoliineja, seikkailuratoja, kiipeilyä, parkourpuisto ja kielekehyppäystä (cliff-jump).


Arbejdermuseet: Työväenliikkeen ja työväenluokan työelämästä ja arjesta viimeisen 150 vuoden aikana kertova museo. ”Lasten Arbejdermuseetissa” lapset pääsevät kokeilemaan lähetin työtä, tai vaikkapa pullojen lajittelua tai konekirjoitusta ammattiliiton toimistossa. Lapset voivat jopa pukeutua vanhan ajan vaatteisiin, kokeilla tanssimista tanssikoulussa tai leikkiä 1930-luvun kööpenhaminalaisessa asunnossa. Lasten osasto on suunnattu 3–12-vuotiaille lapsille.

HC Andersen Fairytale House: Kirjailija Hans Christian Andersenin elämästä ja saduista kertova museo. Museossa on esillä kirjailijan tunnetuimpiin satuihin perustuvia näytöksiä ja ympäristöjä, ja satuja kerrotaan sekä englannin-, saksan- että tanskan kielellä valo- ja ääniefektien kera.

Sirkusmuseo (Hvidovre): Tämä museo omistaa yhden Pohjois-Euroopan suurimmista sirkusesinekokoelmista (n. 110 000 esinettä). Sirkusmuseon kokoelmista löytyy rekvisiittaa ja pukuja, joita ovat käyttäneet lukuista akrobaatit, jonglöörit, pellet ja taikurit. Sunnuntaisin klo 11:00-12:30 välillä koko perhe voi kokeilla sirkustaiteilijan elämää vaikkapa akrobaattina, jonglöörinä tai trapetsitaitelijana. Paikan päällä on sirkustaiteilijoita avustamassa ja ohjeistamassa.


Airtrix Trampoline Park (Nordhavn): Tanskan suurin trampoliini- ja kiipeilypuisto tarjoaa lukuisia hyppy- ja tempputrampoliineja. Näihin kuuluvat Freestyle Zone, Performance Trampolines, Ninja Warrior-alue, Airbag Dive & Launch, Wipeout sekä monia muita. Airtrix Trampoline Parkissa on myös iso kiipeilyalue niin isoille kuin pienemmillekin lapsille. Puisto sijaitsee sisätiloissa.

Rundetårn: Tämä vuonna 1642 observatorioksi rakennettu torni on yksi Kööpenhaminan tunnetuimmista rakennuksista. 35-metriä korkea Rundetårn on avoinna vierailijoille ja kierros tornin huipulle kulkee läpi ainutlaatuisen kierrekäytävän tornin sisäpuolella, kiertäen ympäri ja ympäri kunnes saavuttaa tornin huipun.

Rosenborgin Linna: Linna sijaitsee Keski-Kööpenhaminassa ja tuo näytille kuninkaallisia esineitä läpi historian, muun muassa tanskalaiset kruunun jalokivet.

Disney Store: Disneyn maailmasta tuttuja esineitä myyvä kauppa. Tuotevalikoimaan kuuluu leluja, vaatteita, pelejä, elokuvia ja musiikkia – Disneyn rakastettuihin hahmoihin ja symboleihin perustuen.





Read more