Matkamuksu Logo

Kassalle

UV-Suoja Lapselle

Hyvä aurinkosuoja on tärkeää niin lomalla kuin kesäisinä päivinä kotioloissa. Lapset ovat aikuisia herkempiä haitalliselle UV-säteilylle, sillä lasten ihossa on vähemmän suojaavaa melaniinia. Noin yleisesti suositellaan, että pikkulapsia ei altisteta suoralle auringonvalolle. Tämä voi olla vaikeaa, minkä takia huolellinen auringonsuoja on tärkeää. Lisäksi on hyvä olla tietoinen siitä, milloin UV-säteilyn aiheuttama riski on suurimmillaan.


Mitä UV-säteily on?

UV-säteilyalueet: UV-säteily jaetaan kolmeen säteilyalueeseen: UV-A, UV-B ja UV-C, joista viimeksi mainittu imeytyy ilmakehään eikä koskaan pääse maan pinnalle. Sekä UV-A että UV-B voivat vahingoittaa ihosoluja; yksinkertaistettuna UV-A tummentaa ihon pigmenttiä ja UV-B aiheuttaa ihon palamista. Tarkemmin UV-säteilystä voit lukea täältä.

UV-säteilyn määrä: Säteilyn määrään, jolle iho altistuu, vaikuttaa mm. auringon korkeus taivaalla, johon puolestaan vaikuttaa vuodenaika, kellonaika sekä maantieteellinen sijainti. Suomessa UV-säteilyn määrä on vähäisempi talvella kuin kesällä, ja mitä lähempänä päiväntasaajaa olet, sitä suuremmalle määrälle UV-säteilyä altistut vuosittain. Tämä johtuu siitä, että etäisyys maan pinnan ja auringon välillä on lyhyempi päiväntasaajalla.

Melaniini: Melaniiniksi kutsutaan ihon ruskeaa pigmenttiä, jonka tehtävänä on suojella ihosoluja UV-säteilyltä. Kun iho altistuu UV-säteilylle, melaniinin määrä iholla kasvaa. Pidä mielessä, että lapsilla on iholla vähemmän melaniinia, minkä vuoksi lapset ovat herkempiä UV-säteilylle.

UV-säteilyn vaikutukset: Liiallinen määrä UV-säteilyä voi johtaa ihon palamiseen ja ekseeman kehittymiseen, ja pahimmassa tapauksessa voi aiheuttaa ihosyöpää. UV-säteilyllä on tosin myös myönteisiä vaikutuksia, kuten elimistön D-vitamiinin valmistuksen edistäminen. D-vitamiini säätelee luurangon ja hampaiden kalkkitasapainoa. Parhaan D-vitamiinin valmistusta edistävän vaikutuksen saamiseksi riittää tosin ulkona oleminen 15–30 minuutin ajan (hieman kauemmin talvisin).




Aurinkosuoja lapsille

Paras auringonsuoja on sisällä pysyminen, mutta tämä ei tietenkään ole kovin houkuttelevaa, kun aurinko paistaa ulkona tai kun ollaan perheen kanssa rantalomalla. Ulkona ollessa tulee mahdollisimman suuri osa lapsen tai vauvan ihosta suojata.

Vaatteet: Lasten tavalliset vaatteet, joiden auringonsuojakerroin on 10–30, suojaavat jonkin verran UV-säteilyä vastaan. Valitse pitkähihainen t-paita, pidemmät shortsit sekä isolierinen lippis tai aurinkohattu. Lippalakissa saisi mielellään olla niskasuoja.

UV-vaatteet: Nykyään on myynnissä sekä ”tavallisia” että rantavaatteita, joiden aurinkosuojakerroin on noin 50. Kun vesi ja hiekka heijastavat auringon säteilyä, suositellaan päälle pantavaksi UV-vaatteita, joissa on pidemmät lahkeet ja hihat.

Hattu: On tärkeää suojata päänahka, kasvot, niska ja korvat hyvällä aurinkohatulla tai lippalakilla. Lapset ja vauvat, joilla on ohuet hiukset, polttavat helposti päälakensa. Hyvä, isolierinen aurinkohattu tai lippis antaa mukavan suojan kasvoille. Mikäli valitset lippalakin, varmista, että lippalakissa on niskasuoja ja että se peittää korvat.

Aurinkolasit: Voimakkaassa auringonvalossa on tärkeää suojata lasten silmät aurinkolaseilla. Valitse aurinkolasit, joissa on 100 % UV-suoja (Kategoria 3 – UV-suoja 400) ja jotka istuvat hyvin. Aurinkolasit, jossa on niskahihna, istuvat paremmin päässä ja päästävät siten läpi vähemmän UV-säteilyä.

Aurinkosuoja-aine: Kohdat, joita UV-vaatteet eivät peitä, tulisi suojata aurinkosuoja-aineella. Aurinkosuoja-aineita löytyy paitsi voiteena, myös suihkeena ja roll-on-tuotteina. Valitse lapsille suoja-aine, jolla on suuri aurinkosuojakerroin (vähintään 30) ja joka on mieluiten tunnetulta merkiltä, jotta voit olla varma laadusta. Tarkista parasta ennen päivämäärä, sillä vanhentunut aurinkovoide antaa heikomman suojan.

UV-teltta ja aurinkovarjo: Aurinkolomalle on hyvä ottaa mukaan joko UV-teltta tai riittävän suuri aurinkovarjo. Ota huomioon, että nämä eivät yksinään anna riittävää suojaa UV-säteilyä vastaan, vaan nämä keinot tulee yhdistää muiden suojakeinojen, kuten aurinkovoiteen ja Uv-vaatteiden, kanssa.

Sivustoltamme löydät UV-uimapukuja, aurinkohattuja, aurinkolaseja ja UV-telttoja.

.




Mitä tulee ottaa huomioon lasten ollessa auringossa?

Pidä mielessä, että UV-säteily lisääntyy korkeuden kasvaessa sekä säteilyä heijastavien aineiden kuten lumen, hiekan tai veden ääressä. Lisäksi pilvien vaikutus UV-säteilyyn on pienempi kuin mitä voisi olettaa. Samoin kuin tuuli, pilvet helposti aiheuttavat harhaanjohtavan turvallisuuden tunteen viilentävän vaikutuksensa vuoksi. Huomaattehan, että UV-säteily läpäisee ikkunalasin ja UV-säteilyä on myös varjossa.

Vesi: Vesi heijastaa UV-säteilyä ja siten lisää sen vaikutuksia. Säteily tunkeutuu myös jonkin verran veden pintaa syvemmälle, mikä kannattaa pitää mielessä, kun lapset polskivat vedessä. Märät vaatteet suojaavat heikommin säteilyltä kuin kuivat vaatteet.

Hiekka: Myös hiekka heijastaa auringonvaloa ja siten lisää UV-säteilyn vaikutuksia. Lasten niska ja olkapäät ovat erityisen alttiita säteilylle lasten leikkiessä hiekassa.


Venematka
: Kuten rannallakin, säteily lisääntyy veneellä matkustaessa.

Tuuli ja pilvet: Tuulella ja pilvillä on viilentävä vaikutus, minkä takia säteilyn vaikutusta tai voimakkuutta ei aina huomaa. Tämä tulee pitää mielessä eritoten venematkalla, hiihtäessä tai pulkkamäessä.

Lumi: Lumi heijastaa valoa voimakkaasti ja siten vahventaa säteilyn vaikutuksia. Vaikutus on sitä vahvempi mitä korkeammalla ollaan, mikä kannattaa pitää mielessä vaikkapa laskettelulomalla.

Ajankohta: Vältä lasten, etenkin pienten lasten ja vauvojen, altistamista auringolle sen ollessa korkeimmillaan, n. klo 11–15 välisenä aikana. Hyvä peukalosääntö on välttää auringossa olemista silloin, kun varjosi on omaa pituuttasi lyhyempi.

 

Swimpy uimapuku Flamingo
Lasten UV-Suojapuku - Swimpy Flamingo Uimapuku
Koot 98-128 cm
28,90 €