- Etusivu
- Lapsiperhe matkustaa
- Mikä on...
Valon ja lämmön lisäksi aurinko on UV-säteilyn, eli ultraviolettisäteilyn, lähde. Kesällä ja kesälomalla iho voi herkästi palaa, etenkin aurinkoa ottaessa. Ihon palamisen aiheuttaa UV-B-säteily, ja mitä pienempi säteilyn aallonpituus on, sitä suuremmat säteilyn aiheuttamat riskit ovat.
Vuodesta 1992 alkaen WHO (Maailman terveysjärjestö) on luokitellut auringonvalon ja UV-säteilyn syöpää aiheuttaviksi tekijöiksi. UV-säteily jaetaan aallonpituuden perusteella kolmeen ryhmään; UV-A, UV-B ja UV-C. Lyhyempi aallonpituus yleensä tarkoittaa suurienergisempää säteilyä.
Eri UV-säteilyalueet
UV-A: Suurin osa auringon säteilystä on UV-A-säteilyä. UV-A-säteilyllä on suurin aallonpituus, ja se on yleensä myös pienienergisin eri UV-säteilyistä. UV-A aiheuttaa ihon pigmentin tummumisen, sekä johtaa ihon aikaisempaan vanhenemiseen. UV-A voi myös hajottaa ihon D-vitamiinia.
UV-B: UV-B-säteilyn aallonpituus on kahden muun UV-säteilyalueen välillä. Suurin osa haitallisesta UV-B-säteilystä imeytyy ilmakehän otsonikerrokseen, rajoittaen siten maan pinnalle saapuvaa UV-B-säteilyä. UV-B aiheuttaa ihon palamisen auringonotossa, ja voi jopa aiheuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista ja ihosyöpää. UV-B-säteilyllä on kuitenkin myös hyvät puolensa: se edistää D-vitamiinin muodostumista iholla, paksuntaa ihoa lisäämällä ihon pintasolukkoa ja lisää pigmenttien määrä ihossa.
UV-C: UV-säteily, jolla on pienin aallonpituus, ja mikä aiheuttaa eniten vahinkoa. UV-C-säteily kuitenkin imeytyy ilmakehän otsonikerrokseen, eikä siten pääsee maan pinnalle asti.
Suojautuminen UV-säteilyltä
Itsensä ja lapsen suojaaminen haitalliselta UV-säteilyltä on tärkeää, ja etenkin rannalla säteilyn vaikutukset lisääntyvät säteilyn heijastuessa hiekasta ja veden pinnalta. Talvisin säteily heijastuu lumesta. Vuorokauden aikoina, jolloin auringon paiste on voimakkaimmillaan, on hyvä suojata ihoaan UV-säteilyltä myös rantojen ulkopuolella. Sivustoltamme löydät suuren valikoiman aurinkosuojavaatteita, aurinkohattuja ja aurinkolaseja.
Suojataksesi lapsesi silmiä auringolta on tärkeää hankkia aurinkolasit, joissa on sertifioitu UV 400-suoja ja joka suojaa sekä UV-A- että UV-B-säteilyä vastaan. Aurinkolasit, jotka eivät anna kattavaa suojaa, voivat jopa vahingoittaa lapsen silmiä enemmän kuin ilman aurinkolaseja oleminen.
Miksi silmien suojaaminen on tärkeää?
Silmän linssi voi vahingoittua, mikäli silmä altistuu intensiiviselle säteilylle. Tällä on elinikäiset vaikutukset. Altistumme jatkuvasti auringon UV-säteilylle, mutta UV-säteilyn määrä voi lisääntyä tietyissä ympäristöissä, kuten lumessa, veden päällä ja lähellä, sekä rannalla missä hiekka heijastaa auringon valoa. Tummien aurinkolasien, joissa ei ole UV 400-suojaa, käyttäminen lisää silmän vahingoittumisen riskiä, sillä pupilli laajenee tumman lasin takana ja siten päästä silmään isomman määrän säteilyä.
Mitä UV 400-suoja tarkoittaa?
Tehokkaat aurinkolasit suodattavat pois sekä UV-A- että UV-B-säteilyä. Jos aurinkolaseilla on sertifioitu UV 400-suoja, lasit suodattavat pois kaiken UV-säteilyn, jonka aallonpituus on alle 400 nanometriä, mikä kattaa sekä UV-A- ja UV-B-säteilyn.
Mitä UV-säteily on?
Ultraviolettisäteily, eli UV-säteily, jaetaan kolmeen ryhmään:
UV-A: UV-säteily, jonka aallonpituus on 315–400 nanometriä. UV-A aiheuttaa ihon ruskettumista ja liiallisissa määrissä ihon vanhenemista. UV-A voi tunkeutua tavallisen lasin läpi.
UV-B: Tällä UV-säteilyllä on lyhyempi aallonpituus (280–315 nanometriä). UV-B aiheuttaa ihon palamisen, mikäli iho altistuu auringon säteilylle liian pitkäksi aikaa. Toisaalta UV-B edistää suojaavan pigmentit muodostumista iholla.
UV-C: Tämä säteily imeytyy ilmakehässä, ja ei pääsee maan pinnalle asti.
Kaikilla sivustomme lasten ja vauvojen aurinkolaseille on sertifioitu UV 400-suoja.